Het doel van PointZero

PointZero- schilderen: het schilderproces als een meditatieve bezigheid

Vanuit mijn werk en in de omgeving van mijn dagelijkse leven hoor ik mensen vaak zeggen dat zij graag willen tekenen, boetseren of schilderen maar zich daarin erg geblokkeerd voelen. Er is een groot verlangen expressie te geven aan zichzelf, maar er is een kracht die hen tegenhoudt. De kans bestaat dat iemand stopt met dit proberen en dat uiteindelijk spijtig vindt.

Schilderen met handen

Hoe mensen over zichzelf denken en oordelen komt tot uiting als er gekeken wordt naar hun gemaakte werk; ”het is niets”, “wat slecht”, “ik kan er niks van”, “ik ben ook helemaal niet creatief”, “ik voel me geremd”, “ik voel van alles van binnen, maar het komt er niet uit” en “gooi het alstublieft in de prullenbak”.

Het zijn blokkades en deze werken meestal niet alleen in het maken van een schilderwerk, maar deze vinden we ook terug in andere facetten van zijn of haar leven.

Laten we schilderen niet gebruiken om een mooi schilderij te creëren, maar laten we het gebruiken om te onderzoeken wat we eigenlijk écht willen in ons leven. Wie we eigenlijk zijn en onderzoeken waar we staan in het leven. Op de bodem van ons innerlijk ligt een rijkdom aan beelden waar we door onze angst en zelfveroordeling geen toegang meer tot hebben. Al heel jong leren we bijvoorbeeld op de basisschool hoe het moet: zo reken je, zo schrijf je, zo spreek je. Minder aandacht is er voor: wat wil je, wat zijn je verlangens, je dromen en wat is je passie? We leren dus vooral hoe de dingen moeten, maar we leren minder hoe we een vrij mens kunnen zijn en hoe we vrij kunnen handelen.

Terwijl je schildert kun je jezelf steeds afvragen: wat wil ik, wat is mijn volgende stap, wat zou ik doen als er niemand meekijkt, wat gebeurt er als ik nu niet stop maar doorga? In dit proces ben je niet wát je schildert, maar je bent wat schildert. En als je bent wát schildert, verspil dan je tijd niet aan het product maar besteed je tijd en energie aan je proces.

Cursussen in mijn atelier

  1. De nadruk ligt op het proces, niet het eindproduct.
  2. Gebruik je intuïtie en spontaniteit als basis voor het schilderen.
  3. Laat oordelen, kritiek en evaluatie achter je.
  4. Scheppen van een veilige plek om te spelen en te experimenteren.
  5. Respect voor ieders unieke proces.