Werken met sprookjes

Sprookjes kennen we uit onze kindertijd: Sneeuwwitje, Roodkapje, Klein Duimpje…. Ons ontluikende gevoelsleven werd door deze sprookjes gevoed, onze groeikrachten waren ermee verwant. Waren het niet de sprookjesfiguren die ons leerden hoe de gouden schat in onze eigen ziel te ontdekken? Ze deden ons begrijpen dat trouw de ziel mooi maakt, dat zuiverheid haar hoogste geluk is en dat armoede haar innerlijke glans zichtbaar maakt. Geen enkel ander literair voortbrengsel, zelfs niet de grootste klassieke werken, oefent zo’n diepgaande werking uit op de ziel van de mens.

De wijsheid van het sprookje probeert een antwoord te geven op de vraag waarin de onverwoestbare kracht van die sprookjes bestaat. Welke betekenis hebben de sprookjes op ons praktische leven?

Inzicht te krijgen in je leven door het werken met de archetypische beelden van het sprookje: De held, de reus, de heks, de rivier, de veerman, de gouden veer……. De prachtige wereld van het sprookje kan ons inzichten geven over ons eigen leven, want de symboliek ervan reikt veel verder en bezit een eigen waarde voor de volwassen mens van deze tijd.

Sprookjes wijzen ons op onze belangrijke levensthema’s: de strijd tussen intellect en psyche, of die tussen de kracht van de onschuld en de macht van de meerderheid. Sprookjes bezitten een emotionele onderstroom, ze helpen ons inzicht te krijgen en te leren omgaan met emoties, driften en de wereld om ons heen.