Werken met dromen

Wat is een droom? Een droom is een gebeurtenis die plaats vindt in ruimte en tijd. Niet iets wat je voor je ziet, maar waar je”in”bent. Dromen zijn niet in ons, wij zijn in dromen. Dromen is het resultaat van menselijke verbeeldingskracht. Het is pure creativiteit die zich omzet in een complete wereld. Ik geloof dat de verbeeldingskracht één van onze belangrijkste drijfveren in ons bestaan is. Dromen hoort bij de mens, ze zijn zelfs noodzakelijk. Als je niet kunt dromen wordt je ziek.

Veel mensen weten ’s ochtends niet meer wat ze gedroomd hebben. Hoe hou je een droom vast. Wie zijn dromen wil onthouden, moet eerst zich toeleggen op het wakker worden. Niet meteen met je gedachten op de loop gaan of uit je bed springen. Maar –liefs nog voor de wekker afgaat – in de zelfde houding blijven liggen, niet bewegen en luisteren! Dan hou je iets vast van de droom. Mensen die overdag keihard werken, het zeer druk hebben, ’s avonds ook nog een glaasje wijn drinken, kunnen het wel vergeten. Vakantie is een goede tijd om ermee te beginnen.

Elk aspect van de droom is een deel van de dromer. Daarom is de droom een aanknopingspunt, om te herkennen waar we op een onbewust niveau mee bezig zijn. Soms hebben we delen van onszelf afgestoten en staan ze niet meer bewust tot onze beschikking. Als we ons identificeren met deze delen krijgen we de energie terug die hierin zat opgesloten. De droom is de weg naar integratie. Op verschillende manieren kan gewerkt worden aan de droom:

  1. Exploreren van alle aspecten van de droom
  2. De droom tekenen en duiden
  3. De droom “spelen”
  4. Droom dialoog
  5. De droom vertellen en alles weer beleven om dichterbij betekenissen te komen
  6. De droom in actieve imaginatie herbeleven en nieuwe wendingen geven.